leningen

Er zijn allerlei leningen die kunnen worden afgesloten. Een hypothecaire lening sluit je af bij het aankopen van onroerend goed, zoals de aankoop van een woning. Dit wordt vooral gebaseerd op jouw eigen vermogen in de aankomende 30 jaar. Een zakelijke lening is voor een onderneming, bijvoorbeeld een eenmanszaak of een naamloze vennootschap. Hierbij kijkt de verstrekker van de persoonlijke lening als je het kunt waarmaken om de lening terug te verdienen aan de hand van de organisatie. Beide gaan gepaard met rente die je over het bedrag erbij moet terugbetalen gedurende de looptijd.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening krijg jij als lener het gehele leenbedrag in een keer op je rekening. Vooraf weet je wat de kosten zullen zijn van de rente die je bovenop het maandelijks terug te betalen bedrag betaald. Met daarbij de looptijd. Als voorbeeld heb je een verbouwing gepland, maar je komt geld tekort samen met je partner. Het bedrag gaat om 5000 euro dat jullie samen in 2 jaar willen aflossen, waarover je 6% rente moet betalen. De rekensom wordt dan (5000 x 1,06)/24= 220,83 euro per maand aflossen voor de aankomende 2 jaar. De persoonlijke lening kan dus door iedereen worden afgesloten. Er wordt hierbij gelet op het inkomen, consistentie van het inkomen en overige verplichtingen zoals energiekosten. De energiekosten zullen vallen onder de totale woonlasten. In de kleine lettertjes staat ook dat je aangesloten moet zijn bij een Nederlandse bank, voor een Nederlandse lening. Zodat de afschrijving voor de verstrekker goed zal verlopen, dit is in de meeste gevallen de bank zelf. Eventueel zou er ook een crowdfunding met jou kunnen samenwerken voor de lening. Je haalt dan geld op voor jou project bij een of meerdere particulieren en/of bedrijven.

Perspectief lening

Toch kan je ook een lening krijgen als je je inkomen niet helemaal tip top in orde hebt. De benaming hiervoor is een perspectief lening. Deze leenoplossing kijkt dus niet alleen naar jouw cijfers, maar ook naar jou als persoon. Een goed voorbeeld hiervan is dat je niet meer werkzaam bent als een ondernemer sinds afgelopen maand. Dit is gekomen door een oploop van omstandigheden en je zit hierdoor in de schulden. Er wordt dan gekeken om weer structuur in je financiele huishouding te krijgen. De lening kan worden afbetaalt door een derde partij waardoor je weer rust creëert voor jezelf.

Mogelijkheden tot het vervroegd aflossen

Op heden kan je beide leningen vervroegd aflossen. Zolang er maandelijks het minimum wordt betaalt aan de verstrekker. Wanneer dit niet het geval is mogen ze hierover nog extra kosten rekenen. Bij een perspectief lening moet je dit wel nadrukkelijk navragen.